راهنمای نگارش مقاله با موضوع توسعه گردشگری شهر میبد با تاکید بر آثار تاریخی- ... |
مهر
آبان
آذر
دی
بهمن
اسفند
متوسط بارندگی ماهانه
Mm
۱۱/۱
۱۱
۸/۴
۰
۰
۰
۲/۰
۸/۳
۷/۷
۳۱
۱۱/۶
۸/۲۳
۳-۲-۴-۳- وضعیت رطوبت نسبی در شهر میبد
یکی دیگر از پارامترهای اقلیمی میزان رطوبت نسبی هوا می باشد که مطالعه آن در تشخیص نوع آب و هوا، پوشش گیاهی و فعالیت انسانی ضرورت دارد.
در محدوده آماری فوق بیشترین میانگین رطوبت نسبی سالیانه مربوط به سال ۶۷-۶۶ با ۱/۳۸ درصد و کمترین آن مربوط به سال ۶۹-۶۸ با ۳۳ درصد می باشد. همچنین با نگاهی به آمار اقلیمی فوق مشاهده می شود که بیشترین رطوبت نسبی مربوط به ماه بهمن با میانگین ۷/۵۱ درصد و دی ماه با ۴/۵۰ درصد رتبه دوم را کسب کرده است. کمترین میانگین رطوبت نسبی مربوط به خرداد ماه ۴/۲۲ درصد و در مرتبه بعدی تیر ماه (۵/۲۳ درصد) قرار دارد.
۳-۲-۴-۴- وضعیت باد در شهر میبد
بادهای مختلف نیز بر بستر لخت دشت ها و کوه ها به شدت در جریان هستند. تعداد روزهای طوفانی در دشت یزد- اردکان ۴۰ تا ۶۰ روز در سال است. طوفان های شنی بیشتر از اسفند آغاز شده و تا خرداد ادامه دارد. سرعت بادهایی که به شکل طوفان های سهمگین شنی، منطقه را در حالت مرگبار و خوفناک فرو می برد، گاه به ۹۰ کیلومتر در ساعت می رسد. آرام ترین فصل سال پائیز و ناآرام ترین فصل بهار است.
باد شمال که در روزهای بهار و تابستان از سمت شمال غرب به جنوب می وزد با خود مقداری رطوبت به همراه دارد که در محل به باد اصفهان یا باد بادگیری معروف است. باد حداکثر در ایستگاه میبد با سرعت ۲/۹۷ کیلومتر در ساعت بیشتر در ماه های سرد سال (بهمن و اسفند) و اواخر بهار می وزد و جهت غالب آن نیز غرب و شمال غرب است.
۳-۲-۵- وضعیت منابع آبی
منابع آبی میبد بسیار محدود است و از گذشته های دور از آب های سطحی و رودها و آب های زیرزمینی تامین می شده است. بخش اعظم آب های مورد نیاز از طریق حفر قنات از دامنه های شیر کوه از فاصله ۱۰ تا ۴۰ کیلومتری به شهر می رسیده است.
۳-۲-۵-۱- آب زیر زمینی شهر میبد
منابع تغذیه سفره های آب زیر زمینی و قنوان نیز از نزولات جوی ارتفاعات شیرکوه به دست می آمده است. تعداد قنوات کل منطقه یزد را ۳۲۴۰ رشته برشمرده اند که ۹۰۰ رشته آن در زمان ترسالی آب داشته و در زمان خشکسالی خشک می شده است. از این میزان ۴۷ رشته قنات مربوط به میبد است .آبدهی قنوات از حداقل ۵٫/. لیتر در ثانیه تا حداکثر ۲۴ لیتر در ثانیه میباشد
به طور کلی امروزه برداشت آب از سفره های زیرزمینی به واسطه حفر چاه های عمیق و نیمه عمیق بیش از تغذیه آن است که سبب شده بسیاری از قنوات میبد خشک و کم آب شوند و همین امر محیط زیست منطقه را به مخاطره افکنده است؛ از این رو بهره برداری از قنات ها مناسب ترین روش استفاده از سفره های آب زیرزمینی است چون قنات بین تغذیه سفره های آب زیرزمینی و میزان برداشت آب تعادل برقرار می کند. تعداد چاهای حفر شده ۲۴ حلقه چاه نیمه عمیق و ۴۸ حلقه چاه عمیق حفر گردیده است.و آب حاصل از آن به مصرف شرب ،کشاورزی ،دامداری و مرغداری میرسد.
۳-۲-۶- خاکشناسی شهر میبد
جنس خاک منطقه میبد ، ترکیبی از خاک های رس روشن است که نسبت آن در مکان های مختلف متفاوت است. وسیع ترین و ضخیم ترین معادن خاک رس استان در حوالی یزد تا اردکان گسترده شده است و خالص ترین و ریزدانه ترین آنها در محدوده میبد است از گذشته های دور باعث رونق صنعت سفالگری، سرامیک سازی و کوزه گری در منطقه شده است. البته بیشترین کاربرد خاک رس در کوره های آجر پزی است.
۳-۲-۷-پوشش گیاهی شهر میبد
از نظر پوشش گیاهی در شهر میبد به علت فقر شدید منابع گیاهی و آب در اراضی واقع در دشت یزد- اردکان، اقدام به جنگلکاری مصنوعی گردیده و در سطح ۴۵ هکتار نهالکاری شده است گونه هایی مانند تاغ، گز و آتریپلکس همچنین جنگل های طبیعی از نوع درخت بادام کوهی در دهانه ارتفاعات مشاهده می گردد. در ارتفاعات درخت انجیر کوهی به صورت پراکنده و متفرق وجود دارد. گیاهان بوته ای از نوع فقیر شامل درمنه، شور و گون ،کاکوتی خارشتر اسفناج وحشى تاغ درمنه چوبک کتیرا اسپند زرشک پسته وحشى کتیرا جو وحشى شور قیچ آویشن اسکمبیل تیغ کاروان کش آنغوره و…….
۳-۲-۸-گونه های جانوری میبد
این منطقه دارای تنوع اکولوژیک جانوری است و هفت سال از انتخاب آن بعنوان منطقه شکار ممنوع میگذرد . در این منطقه علاوه بر گونههای مختلف قوچ، میش، کل، بز، آهو، بیش از ۵۰ گونه پرنده غزال و… زیست میکنند.جمعیت قوچ میش، کل و بز در این منطقه با روند صعودی در حال افزایش هستند و این امر در کنار جلوههای منحصر به فرد طبیعی، منطقه را به یکی از بینظیرترین مناطق محیط زیست کشور تبدیل کرده است. این منطقه همچنین به دلیل برخورداری از یک آبشار ساکن در دل کویر و مسافت کوتاه تا مرکز میبد، از موقعیت بسیار جذاب و منحصر به فردی برخوردار است و میتواند مکان مناسبی برای تورهای طبیعتگردی باشد. در این منطقه بیش از ۵۰ گونه پرنده شامل بیابانی، درختی و جنگلی زیست میکنند. باقرقره، کبک، تیهو، انواع گنجشکسانان، سسک، هوبره، دارکوب باغی عقاب تالابی، دلیجه از گونههای بسیار متنوع و در بسیاری موارد ارزشمند پرندگان این منطقه به شمار میرود. این ظرفیت نیز میتواند منطقه را به یکی از سایتهای مهم مشاهده پرندگان تبدیل کند. سهولت دسترسی به منطقه و امکان گردش و پژوهش، برخورداری از جاذبههای گردشگری از جمله چشمههای «تراورتن»، چشمههای طبیعی و وجود مناظری که بر اثر رسوبات آب به شکل آبشار درآمده و جلوههای زیبایی را در دل بیابان خلق کرده است، وجود خزندگان بسیاری در این منطقه از جمله لاکپشت مهمیزدار ،مار،تیر مار،مارمولک میباشد
۳-۳-ویژگی های اجتماعی و جمعیتی شهر میبد
۳-۳-۱-مشخصات اجتماعی شهر میبد
۳-۳-۱-۱-سواد و آموزش
مدارس میبداز دیرباز یکی از مراکز رشد و تعالی اندیشه و دانش و هنر بود و از این سرزمین عالمان بزرگ برخاسته اند. در تاریخ جدید یزد در قرن نهم درباره میبد نوشته: «خاکی است که اکثر اهالی آن سعادتمند و مستعد و اهل قلم و اهل تمول و سرافراز و دولت یارند… و از میان آن سرزمین آنکه اکثر اهالی او متعدد فاضل و دانشمند و اهل قلم و از هنر بهره دارند.
از مراکز آموزشی میبد تا قرن هشتم اطلاع مکتوبی در دست نیست، اما دور نیست که در مجموعه مؤسسات مسجد جامع که از قرون اولیه اسلامی فعال بوده است. در کنار مسجد و منبر درس و مدرسه جای ویژه ای داشته است. در کنار زیارتگاه مهرجرد، هنوز بقایای ساختمان کهنی به نام مدرسه عتیق وجود دارد.
۳-۳-۱-۲-دین وزبان
مردم این شهرستان مسلمان شیعه هستند و به زبان فارسی و لهجه شیرین یزدی سخن می گویند. زرتشتی های ساکن در این منطقه به زبان ویژه خود سخن می گویند.زبان آنها پارسی دری و خط آنها دین دبیره میباشد
۳-۳-۱-۳-نحوه گذراندن اوقات فراغت
از دیگر ویژگیهای اجتماعی که میتوان تاثیر فرهنگ قومی و سنتی را مشاهده کرد نحوه گذراندن اوقات فراغت و تاثیر آن بر ساختار شهر است گذراندن اوقات فراغت در شهر هایی که مراحل سنتی را تا حدودی گذرانده اند واشکال مختلف از جمله رفتن به سینما ،پارک،تئاتر ،کنسرت ،کافه تریا ،رستوران و فضاهای باز تفرج دیده میشد در حالی که در شهر میبد فقط یک سینما وجود دارد و در سالهای اخیر چند پارک و فضای سبز توسط شهر داری احداث شده ولی در حال حاضر بیشتر مورد استفاده مسافرین و غیر بومیان بوده و حتی در بعضی از ساعات روز به نظر می آید از امنیت کافی برخوردار نیست شناخت نوع تفریحات و سرگرمی های بومی که بین ساکنین رواج داشته باشد میتواند در برنامه ریزی و تخصیص منابع وامکانات شهر مفید باشد (طرح جامع شهر میبد ۱۳۸۹)
۳-۳-۲-مشخصات جمعیتی شهر میبد
۳-۳-۲-۱-تعداد جمعیت
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-22] [ 01:53:00 ب.ظ ]
|