منابع دانشگاهی برای مقاله و پایان نامه : تعیین ارتباط بین چرخه عمر شرکت و هزینه آورده ... |
یکی از مهمترین مفاهیمی که در این تحقیق مشخص گردید این بود که شرکتها میتوانند از طریق تأثیر گذاشتن بر دقت و مقدار اطلاعات در دست سهامداران خود هزینه سرمایه خود را تحت تأثیر قرار دهند.
تحقیقات داخلی
مهرانی و همکاران (۱۳۹۳) در تحقیقی با عنوان چرخه عمر واحد تجاری، ساختار سرمایه و ارزش شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار به این موضوع پرداختهاند. هدف از انجام این مطالعه، دستیابی به پاسخ این سؤال است که «آیا چرخه عمر شرکت میتواند بر رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت اثرگذار باشد یا خیر؟» که این سؤال به نوع خود تجربی میباشد. با بهره گرفتن از تحلیل رگرسیون چند متغیره در دوره زمانی ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹، دادههای مربوط به ۴۸۰ سال شرکت موردبررسی قرار میگیرد. نتایج بهدستآمده از آزمونهای آماری نشاندهنده مؤثر بودن چرخه عمر شرکت بر رابطه بین ساختار سرمایه و ارزش شرکت میباشد؛ بهگونهای که این رابطه در شرکتهای در حال رشد نسبت به شرکتهای بالغ دارای شدت بیشتری میباشد؛ بهعبارتدیگر، قدرت توضیح دهندگی الگوی شرکتهای رشدی از الگوی شرکتهای بالغ بیشتر میباشد.
شاقوزایی (۱۳۹۳) روشهای مبتنی بر حسابداری برای تعیین هزینه اعمالشده به سرمایه با بهره گرفتن از شیوه شبیهسازی را مورد بررسی قرار میدهد. یک مدل اقتصاد که در آن هزینه واقعی سرمایه مشخص بوده را شبیهسازی کرد، سپس هزینه واقعی سرمایه را با هزینه پیشبینیشده اعمالی با بهره گرفتن از روشهای متفاوتی که در نوشتهها و بر اساس گرایش، دقت و رابطه آن با هزینه واقعی سرمایه شرکت، مطرحشدهاند مقایسه میشود. روشهای مبتنی بر مدل مانده درآمده نسبت به روشهای مبتنی بر مدل رشد درآمدهای غیرعادی، بهتر عمل میکنند. در انتها گفته میشود روشهای ترکیبی برای انتخاب پیشنهاد میشود؛ زیرا انحرافات در روشهای منفرد را جبران کرده و نشان میدهند که برخی از ترکیبهای ساده بهتر از کل روشهای منفرد کار میکنند.
مرادی و همکاران (۱۳۹۳) در تحقیقی با عنوان مربوط بودن داراییهای نامشهود در هر یک از مراحل چرخه عمر به این موضوع پرداختهاند. هدف اصلی این پژوهش بررسی روابط میان چرخه عمر شرکت و مربوط بودن ارزش داراییهای نامشهود میباشد. گردآوری دادههای در این پژوهش در سه مرحله انجامشده است، در این پژوهش، نخست مربوط بودن داراییهای نامشهود موردبررسی قرارگرفته، سپس مربوط بودن این داراییها در هریک از مراحل چرخه عمر موردبررسی قرارگرفته و در آخر با بهره گرفتن از روش آماری تحلیل همبستگی و رگرسیون چند متغیره و آزمون والد، فرضیههای پژوهش با بهره گرفتن از مدل اولسن (۲۰۱۱) مورد آزمون قرارگرفته است. نتایج حاصل از تحلیل دادههای ۲۵ شرکت طی دورهی زمانی ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۹ حاکی از وجود ارتباط مثبت و معنادار بین ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، سود باقیمانده و ارزش دفتری داراییهای نامشهود با ارزش بازار سهام میباشد؛ همچنین، نتایج نشان میدهند که از بین مراحل مختلف چرخه عمر شرکت، مرحله بلوغ و افول، قویترین تأثیر را بر روی میزان مربوط بودن داراییهای نامشهود دارد.
یزدانی (۱۳۹۳) چگونگی به کار گرفتن وجوه داخلی، تصمیمی مهم در تضاد بین سهامداران و مدیران است. در دوران رشد اقتصادی شرکت، همانطور که ذخایر وجه نقد افزایش مییابد، مدیران تصمیم میگیرند که آیا وجه نقد بین سهامداران توزیع شود، صرف مخارج داخلی شود، برای تحصیل خارجی بهکاررفته شود و یا همچنان نگهداری شود؟ ازاینرو تصمیمگیری در هر یک از مراحل چرخه عمر شرکتها (ظهور، بلوغ، رشد و افول) امری مهم میباشد. موضوع پژوهش حاضر به بررسی تأثیر چرخه عمر واحد تجاری بر نگهداشت وجه نقد و کیفیت سود در بین شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۱ میپردازد. روش انجام پژوهش بهصورت همبستگی و پس رویدادی میباشد و از اطلاعات شرکتهای پذیرفتهشده در بورس که از منابع مختلفی از جمله نرمافزار رهآورد نوین، سایت بورس و همچنین صورتهای مالی شرکتها استخراج است. تکنیک آماری مورداستفاده در این تحقیق، آزمون لیمر، هاسمن، همبستگی، رگرسیون و کرسکال والایس میباشد. نتایج آزمون همبستگی نشان میدهد که چرخه عمر واحد تجاری بر نگهداشت وجه نقد تأثیر منفی و معنادار و چرخه عمر واحد تجاری بر کیفیت سود تأثیر مثبت و معناداری دارد. نتایج آزمون همبستگی نشان میدهد که چرخه عمر واحد تجاری بر کیفیت سود تأثیر مثبت و معناداری دارد. میزان این تأثیر برابر با ۶.۵ درصد میباشد. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد چرخه عمر بهصورت همزمان با دیگر متغیرهای کنترلی و مستقل موردنظر (رگرسیون چندگانه) تأثیر معنیدار ندارد. در بررسی این رابطه متغیرهای کنترلی اهرم مالی و اندازه شرکت نیز به ترتیب دارای تأثیر منفی میباشد. چرخه عمر بهصورت همزمان با دیگر متغیرهای کنترلی و مستقل موردنظر (رگرسیون چندگانه) تأثیر معنیدار منفی دارد. در بررسی این رابطه متغیرهای کنترلی اهرم مالی و اندازه شرکت نیز دارای تأثیر مثبت میباشد.
نوقابی (۱۳۹۳) بر اساس تئوری چرخه عمر شرکتها، واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر دارای خصوصیات متفاوتی هستند. ازاینرو، هدف اصلی این تحقیق بررسی ارتباط کیفیت سود باسیاست تقسیم سود در طول چرخه عمر شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. بدین منظور تعداد ۱۰۵ شرکت، در یک دوره زمانی ۷ سال (۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰) موردبررسی و آزمون قرار گرفتهاند. همچنین، در این پژوهش از مجموعه معیارهای ارزیابی کیفیت سود، از ۲ معیار (مدل جونز تعدیلشده (۱۹۹۵) و مدل لئوز و همکاران (۲۰۰۳)) بهمنظور تقویت نتایج بهدستآمده، استفادهشده است. پژوهش حاضر، ۴ گروه فرضیه را بررسی می کند. گروه اول فرضیهها؛ به بررسی وجود تفاوت معنادار میان نسبت سود تقسیمی در مراحل مختلف چرخه عمر میپردازد. یافتههای حاصل از آزمون فرضیههای این گروه، نشان میدهد که شرکتها در هر مرحله از چرخه عمر خود سیاست تقسیم سود متفاوتی را دنبال مینمایند. فرضیههای گروه دوم؛ به بررسی وجود تفاوت معنادار میان کیفیت سود در مراحل مختلف چرخه عمر میپردازد، نتایج آزمون این گروه از فرضیهها حاکی از آن است که تفاوت معناداری بین کیفیت سود شرکتها (با بهره گرفتن از دو معیار ارزیابی) در طول چرخه عمر آنها وجود ندارد. فرضیه سوم، به بررسی وجود ارتباط معنادار میان کیفیت سود و نسبت سود تقسیمی در آنها، میپردازد. نتایج بهدستآمده، شواهدی مبنی بر وجود ارتباط معنادار میان نسبت سود تقسیمی با هیچکدام از معیارهای اندازهگیری کیفیت سود را فراهم نمیآورد، ازاینرو نشان میدهد شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران، در تعیین مبالغ سود نقدی، به کیفیت سود شرکت توجهی ندارند و گروه چهارم فرضیهها؛ به بررسی وجود ارتباط معنادار میان کیفیت سود و نسبت سود تقسیمی به تفکیک هر مرحله از چرخه عمر شرکت (رشد، بلوغ و افول) میپردازد. نتایج بهدستآمده، شواهدی مبنی بر وجود ارتباط مثبت و معنادار میان نسبت سود تقسیمی و کیفیت سود شرکتها در مرحله رشد آنها را، فراهم میآورد اما شواهدی مبنی بر تأیید این ارتباط در مراحل بلوغ و افول را به دست نمیآورد؛ بنابراین میتوان، چنین استنباط کرد که پرداخت سود نقدی در شرکتهای در مرحله بلوغ و افول، دال بر کیفیت سود آنها نیست و شاید این عدم تطابق را بتوان به وجود مشکلاتی در بورس اوراق بهادار تهران و یا توجه خاص و بیشازحد مدیران، در جلوگیری از عکسالعمل منفی بازار و سرمایهگذاران، نسبت داد که این امر خود، وقوع رفتارهای غیرعادی و احتمال گمراهی بازار را نیز فراهم می کند.
صیدپور (۱۳۹۳) : هدف این پژوهش بررسی ارتباط بین کیفیت افشا و اجزای آن (به هنگامی و قابلیت اتکا) با هزینه سرمایه سهام عادی در ۲۴۶ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار در طی دوره ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۰ است که با بهره گرفتن از رگرسیون چند متغیره و کنترل عوامل تعیینکننده هزینه سرمایه سهام عادی مورد آزمون قرارگرفته است. بررسی این ارتباط ازاینجهت دارای اهمیت است که کیفیت افشا، میزان سرمایهگذاری را در واحدهای تجاری تحت تأثیر قرار میدهد. نتایج تحقیق بیانگر وجود ارتباط منفی و معناداری بین کیفیت افشا و اجزای آن (بهنگامی و قابلیت اتکا) با هزینه سرمایه سهام عادی است. بهعبارتدیگر هرچه کیفیت افشای شرکتی بالاتر باشد، سرمایهگذاران بیشتری را به خود جلب میکند و موجب کاهش هزینه سرمایه سهام عادی و مشکلات تأمین مالی شرکت میگردد.
ایمنی (۱۳۹۲) این پژوهش به بررسی رابطه عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت سود بر هزینه سرمایه سهام عادی در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران بین سالهای ۱۳۸۵ تا پایان ۱۳۹۰ میپردازد. هزینه سرمایه سهام عادی بهعنوان بخشی از هزینه سرمایه شرکت، بازده مورد انتظار دارندگان سهام عادی است. سهامداران عادی به علت پذیرش ریسک سرمایهگذاری، انتظار کسب بازده مناسبی را دارند. علاوه بر ریسک سرمایهگذاری، ریسک اطلاعاتی نیز از عواملی است که بر هزینه سرمایه تأثیر میگذارد. عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت سود از جمله شاخصهای مهم ریسک اطلاعاتی محسوب میشوند. انگیزه اصلی انجام این مطالعه، تعیین این موضوع است که آیا بین عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت سود با هزینه سرمایه سهام عادی رابطه معنیداری وجود دارد یا خیر. ازاینرو تعداد ۱۰۶ شرکت در طی دوره زمانی ۱۳۹۰ ـ ۱۳۸۵ موردبررسی قرار گرفتند. بهمنظور آزمون فرضیهها از تکنیکهای آماری رگرسیون ساده و رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد. آزمون معنیدار بودن الگوها با بهره گرفتن از آمارههای F و t صورت گرفت. نتایج این پژوهش نشان میدهد فرضیه اصلی این تحقیق مبنی بر وجود رابطه معنیدار بین عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت سود با هزینه سرمایه سهام عادی در سطح اطمینان ۹۵% رد میشود، اگرچه با واردکردن متغیرهای کنترلی در مدل، این فرضیه پذیرفته میشود. همچنین بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه سهام عادی بهعنوان فرضیه فرعی اول، رابطهای مثبت و بین کیفیت سود و هزینه سرمایه سهام عادی بهعنوان فرضیه فرعی دوم، رابطهای منفی وجود دارد که هیچکدام از رابطهها معنیدار نیستند و بهاینترتیب فرضیه فرعی اول و دوم نیز رد میشود که آنها نیز با واردکردن متغیرهای کنترلی پذیرفته میشوند.
حاجیها و سبحانی (۱۳۹۲) در تحقیقی با عنوان کیفیت حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام، برای دوره ۱۳۸۳ الی ۱۳۸۹ میان ۹۱ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران به بررسی رابطه میان کیفیت حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام پرداختهاند. جهت اندازه گیری هزینه سرمایه از نسبت قیمت به سود استفاده شد. همچنین از سه معیار جهت سنجش کیفیت حسابرسی استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر این بود که کیفیت حسابرسی، هزینه سرمایه را کاهش میدهد.
رحمانی و بولو (۱۳۹۲) در پژوهشی به بررسی رابطه میان شفافیت سود و هزینه حقوق صاحبان سهام پرداختند. رابطه میان شفافیت سود و بازده غیرعادی نیز بررسی شد. در پژوهش آنها دادههای مالی ۱۲۱ شرکت نمونه پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ بررسی شد. برای محاسبه میزان شفافیت سود از تغییرات همزمان سود و بازده استفاده گردید. هزینه حقوق صاحبان سهام نیز بر اساس مدل سه عاملی فاما و فرنچ محاسبه گردید. روش آماری مورداستفاده از نوع همبستگی بوده و برای محاسبه متغیرهای مستقل و وابسته و همچنین آزمون فرضیهها از مدل رگرسیون چند متغیره استفادهشده است. یافتههای پژوهش نتایج نشان داد که یک رابطه منفی و معنادار میان شفافیت سود و هزینه حقوق صاحبان سهام وجود دارد. بهعبارتدیگر شرکتهایی که سود شفافتری دارند، هزینه حقوق صاحبان سهام کمتری را تجربه میکنند. همچنین یک رابطه منفی و معنادار میان شفافیت سود و بازده غیرعادی وجود دارد. بهعبارتدیگر شرکتهایی که سود شفافتری دارند، بازده غیرعادی کمتری را تجربه خواهند کرد.
بولو و همکاران (۱۳۹۱) به بررسی ” تأثیر چرخه عملیاتی شرکتها بر پایداری اقلام تعهدی سود ” پرداختهاند. در این تحقیق تعداد ۸۳ شرکت در طی دوره زمانی پنجساله از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ موردبررسی قرار گرفتهاند و در جهت بررسی و توسعه ادبیات عوامل تأثیرگذار بر پایداری اقلام تعهدی سود انجامشده است. در این تحقیق برای بررسی فرضیه تحقیق از تأثیر متقابل بین چرخه عملیاتی و اقلام تعهدی بر پیشبینی سودهای آتی با بهره گرفتن از مدل ارائهشده توسط کویین هاو (۲۰۰۹) استفادهشده است و پسازآن پایداری اقلام تعهدی هر دهک را نیز بهمنظور مقایسه با بهره گرفتن از مدل ارائهشده توسط اسلوان (۱۹۹۶) بررسی نمودهاند. نتایج نشان میدهد که در ایران بین طول چرخه عملیاتی و پایداری اقلام تعهدی رابطه معناداری وجود ندارد و نمیتوان این ادعا را تأیید کرد که شرکتهای با چرخه عملیاتی بلندتر دارای اقلام تعهدی کم ثباتتری هستند و همچنین نتایج این تحقیق حاکی از آن است که اجزای تعهدی سود ثبات کمتری نسبت به اجزای نقدی آن دارند، بنابراین اجزای نقدی سود توانایی بیشتری برای پیشبینی سودهای آتی دارند و سودی پایدارتر است که اجزای نقدی آن بیشتر باشد.
خیرآبادی (۱۳۹۱) افزایش درجه محافظهکاری در صورتهای مالی و نیز بهبود کیفیت افشای شرکتی باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، ابهام و در نهایت کاهش هزینه سرمایه سهام عادی میشود. بر این اساس انتظار میرود بین محافظهکاری و هزینه سرمایه سهام عادی ارتباطی منفی وجود داشته باشد و پایداری این رابطه در شرکتهای با کیفیت بالای افشاء کاهش یابد. برای بررسی تجربی این موضوع دادههای ۸۴ شرکت پذیرفتهشده در بورس و اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۲-۱۳۸۹ بررسیشده است. برای اندازهگیری محافظهکاری از معیار اقلام تعهدی غیرعملیاتی منفی گیولی و هاین (۲۰۰۰) و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام بیور و رایان (۲۰۰۰) و برای سنجش کیفیت افشاء از امتیازهای سالیانه کیفیت افشاء که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر میشود، استفادهشده است. همچنین هزینه سرمایه سهام عادی با بهره گرفتن از سه معیار PEG ایستون (۲۰۰۴)، مدل قیمتگذاری داراییهای سرمایهای و نسبت سود به قیمت برآورد شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که بین محافظهکاری و هزینه سرمایه سهام عادی ارتباطی منفی وجود دارد و پایداری این رابطه تحت تأثیر محیط اطلاعاتی شرکتها است. همچنین یافتههای تحقیق حاکی از توانایی بالاتر معیار بیور و رایان (۲۰۰۰) و معیار PEG ایستون (۲۰۰۴) برای تخمین مدلهای تحقیق است.
کرمی و مهرانی (۱۳۹۰) در تحقیقی به بررسی تأثیر کیفیت سود بر هزینه حقوق صاحبان سهام بر اساس رویکرد مقایسهای کیفیت سود بالا و کیفیت سود پائین در شرکتهای بازار بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. بهمنظور دستیابی به اهداف تحقیق از اطلاعات ۵۰ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی یک دوره ۸ ساله (۱۳۸۸-۱۳۸۱) استفاده شد. بهمنظور بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق از تحلیل رگرسیون ترکیبی استفاده شد و تأثیر کیفیت سود بر هزینه حقوق صاحبان سهام با متغیر مجازی آزمون شد. بر اساس نتایج بهدستآمده میتوان بیان نمود که با افزایش کیفیت سود شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران، هزینه حقوق صاحبان سهام کاهش مییابد. این نتیجه حاکی از این است که کیفیت سود در کاهش و یا افزایش هزینه حقوق صاحبان سهام شرکتها یک عامل مؤثر و معنادار میباشد.
سلیمانی و طاهری (۱۳۹۰) در تحقیقی با انتخاب دادههای ۹۰ شرکت نمونه عضو بورس اوراق بهادار تهران و برای دوره پنجساله از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ به بررسی اثر پیشبینی سود هر سهم توسط مدیران بر هزینه سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. بر این اساس دادهها به دودسته ارائه اخبار خوب و ارائه اخبار بد تفکیک شد و با بهره گرفتن از مدل رشد سود غیرعادی برای اندازهگیری هزینه سرمایه حقوق صاحبان سهام، اثر نوع ارائه اخبار پیشبینی و واقعی سود هر سهم ارائهشده توسط مدیران بر هزینه سرمایه شرکتهای بورسی مورد تجزیهوتحلیل واقع شد. نتایج بررسی نشان داد که به ازای ارائه اخبار بد در سود هر سهم پیشبینی، هزینه سرمایه افزایشیافته است اما هزینه سرمایه مبتنی بر ارائه اخبار خوب پیشبینی سود هر سهم تفاوتی با هزینه سرمایه مبتنی بر سود هر سهم واقعی نداشته است. بهعبارتدیگر سرمایهگذاران انتظار خود را به ازای اخبار بد پیشبینی تغییر داده اما نسبت به اخبار خوب پیشبینی بیتفاوت بودهاند.
بیدسکان (۱۳۹۰) این تحقیق به بررسی تأثیرپذیری هزینه سرمایه از اهرم عملیاتی و اهرم مالی در بورس اوراق بهادار تهران میپردازد. دادههای حسابداری موردبررسی شامل فروش، بهای تمامشده کالای فروش رفته، هزینههای ثابت، هزینههای متغیر، هزینههای مالی و هزینه مالیات است. نتایج این پژوهش نشان داد که در بورس اوراق بهادار تهران رابطه بین هزینه سرمایه با اهرم عملیاتی و اهرم مالی از صنعتی به صنعت دیگر متفاوت است؛ بهعبارتدیگر رابطه هزینه سرمایه با اهرم عملیاتی و اهرم مالی در صنعتی مثبت، در صنعت دیگر مثبت و معنادار، در صنعت دیگر منفی و در صنعت دیگری منفی و معنادار است؛ و نتیجهگیری در کل صنعتها بهصورت یک مجموعه نتایج درستی به دست نمیدهد. همچنین، یافتههای این تحقیق نشاند داد که رابطه هزینه سرمایه با ساختار سرمایه (میزان بدهی و حقوق صاحبان سهام) تا هنگام رسیدن به (نقطه بهینه) یک رابطه خطی منفی است بهگونهای که با افزایش میزان بدهیها، هزینه سرمایه کاهش مییابد و بعد از گذر از نقطه بهینه (به علت استفاده بیشازحد از میزان بدهیها و احتمال مواجهشدن با خطر ورشکستگی) رابطه هزینه سرمایه با ساختار سرمایه یک رابطه خطی مثبت است. البته شدت همبستگی آن در هر شرکتی متفاوت است.
پیری و همکاران (۱۳۹۰) در تحقیقی با عنوان اثر دورههای مختلف چرخه عمر بر سودآوری و رشد بنگاههای تجاری به این موضوع پرداختهاند. در این تحقیق سعی شده است با تمرکز بر موضوع چرخه عمر و سودآوری، به چگونگی تأثیر این متغیر اقتصادی بر تجزیهوتحلیلهای مربوط به رشد و سودآوری بنگاههای تجاری پرداخته شود. برای بررسی موضوع، با بهره گرفتن از روش بررسی میدانی و اسناد کاوی، اطلاعات واقعی ۱۴۹ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی ۱۳۸۸-۱۳۷۹ استخراجشده و با بهره گرفتن از روشهای آماری توصیفی، الگوی دادههای تابلویی و آزمون آماری ویلکوکسون مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشاندهنده مؤثر بودن چرخه عمر در رشد و سودآوری بنگاههای تجاری است. بهاینترتیب، با در نظر گرفتن متغیر چرخه عمر به مدلهای پیشبینی سودآوری، توان تخمین این مدلها نسبت به مدل اولیه، بیش از ۴۰% افزایش مییابد.
فهیمی (۱۳۸۹) هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین سازوکارهای حاکمیت شرکتی و هزینه سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. در این تحقیق رابطه یک مکانیسم بیرونی و سه مکانیسم درونی با هزینه سرمایه بررسیشده است. نسبت حضور اعضای غیرموظف در ترکیب هیئتمدیره، حسابرس داخلی، شفافیت اطلاعاتی از جمله مکانیسمهای درونی هستند و سرمایهگذاران نهادی نیز بهعنوان یکی از مکانیسمهای بیرونی در این پژوهش در نظر گرفته شده است. جهت محاسبه هزینه سرمایه از مدل گوردون استفادهشده است. با نمونهای مشتمل بر ۷۷ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق تهران و با بهره گرفتن از دادههای سال ۱۳۸۶-۱۳۸۲(قلمرو زمانی ۵ ساله) و با کمک روشهای آماری (ضریب همبستگی و آزمون مقایسه میانگین دو جامعه مستقل و تحلیل رگرسیون) فرضیههای تحقیق مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفته است و نتایج حاصل از این تجزیهوتحلیل حاکی از این است که: •بین نسبت حضور اعضای غیرموظف هیئتمدیره و هزینه سرمایه ارتباط معنادار و منفی وجود دارد. بین وجود حسابرس داخلی و هزینه سرمایه رابطه معناداری وجود ندارد. شفافیت اطلاعاتی رابطه معنادار و منفی با هزینه سرمایه دارد. درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی با هزینه سرمایه رابطه معنادار و منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد نسبت حضور اعضای غیرموظف، شفافیت اطلاعات و درصد مالکیت سرمایهگذاران نهادی ۳۰ درصد از تغییرات هزینه سرمایه را پیشبینی میکنند.
رحیمی و کردستانی (۱۳۸۹) در تحقیقی با عنوان بررسی رابطه بین کیفیت حسابرسی با هزینه سرمایه سهام عادی و مدیریت سود به بررسی اثر کیفیت حسابرسی بر هزینه سرمایه و مدیریت سود به بررسی اطلاعات صورتهای مالی و قیمتهای سهام ۱۰۱ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۶ پرداختند. تحقیق آنها از شاخه تحقیقات شبه تجربی و نوع پس رویدادی (با بهره گرفتن از اطلاعات گذشته) است که بر اساس اطلاعات واقعی بازار سهام و صورتهای مالی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران انجامگرفته است. یافتههای حاصل از آزمون فرضیهها رابطه بین کیفیت حسابرسی با هزینه سرمایه سهام عادی و مدیریت سود را تأیید نمیکند.
مراد زاده فرد و عدیلی (۱۳۸۹) در پژوهشی به بررسی رابطه بین مدیریت سود مبتنی بر فعاﻟﻴﺖهای واقعی و هزینه حقوق صاحبان سهام پرداختند. درواقع این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع بود که آیا بین معیارهای مدیریت سود مبتنی بر فعاﻟﻴﺖهای واقعی (جریان نقدی غیرعادی، تولید غیرعادی و هزینههای اختیاری غیرعادی) و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه وجود دارد؟ جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران بود. تعداد ۱۰۴ شرکت به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند که طی دورهی زمانی ۱۳۸۷-۱۳۸۳ موردبررسی قرار گرفتند. از روش تجزیهوتحلیل پنل و رگرسیون حداقل مربعات ادغامی از طریق نرمافزار SPSS جهت آزمون فرضیه و تخمین ضرایب استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که در سطح اطمینان ۹۵ درصد بین معیارهای مدیریت سود مبتنی بر فعاﻟﻴﺖهای واقعی (جریان نقدی غیرعادی، تولید غیرعادی و هزینههای اختیاری غیرعادی) و هزینه حقوق صاحبان سهام رابطه و از نوع مستقیم وجود دارد.
کرمی و عمرانی (۱۳۸۹) در تحقیقی با عنوان تأثیر چرخه عمر شرکت بر میزان مربوط بودن معیارهای ریسک و عملکرد به این موضوع پرداختهاند. هدف اصلی این تحقیق، بررسی تأثیر چرخه عمر شرکت بر میزان مربوط بودن معیارهای ریسک و عملکرد است. در این تحقیق، بازده سهام بهعنوان متغیر وابسته و معیارهای ریسک و عملکرد بهعنوان متغیرهای توضیحی در نظر گرفته شده تا میزان مربوط بودن معیارهای مزبور با در نظرگرفتن متغیر تعدیلکننده چرخه عمر شرکت بررسی گردد. نخست نمونه آماری با بهره گرفتن از متغیرهای رشد فروش، نسبت سود تقسیمی و مخارج سرمایهای به شرکتهای در مرحله رشد، بلوغ و افول تفکیکشده، سپس با بهره گرفتن از معادلات رگرسیونی چند متغیره و آزمون آماری وونگ فرضیات تحقیق بررسی شدهاند. نتایج حاصل از بررسی ۵۱۸ شرکت طی سالهای ۱۳۸۰ الی سال ۱۳۸۶ نشان میدهد که میزان مربوط بودن معیارهای ریسک و عملکرد و نیز توان توضیحی افزاینده معیارهای ریسک در مراحل مختلف چرخه عمر (رشد، بلوغ، افول) تفاوت معناداری با یکدیگر دارند. نتایج حاصل از آزمون آماری وونگ نشان میدهد که توان توضیحی افزاینده معیارهای ریسک در مرحله رشد، دارای بیشترین مقدار و در مرحله بلوغ دارای کمترین مقدار است.
رحمانی و همکاران (۱۳۸۹) در تحقیقی با عنوان بررسی رابطه سودآوری و بازده با توجه به چرخه عمر و اندازه شرکت به این موضوع پرداختهاند. موضوع اصلی این تحقیق بررسی و تجزیهوتحلیل رابطه سودآوری و بازده سهام با توجه به چرخه عمر و اندازه شرکت، در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران است. متغیرهای سود هر سهم و تغییر سود هر سهم بهعنوان متغیر مستقل و نرخ بازده سهام شرکتها بهعنوان متغیر وابسته و همچنین دو متغیر چرخه عمر و اندازه شرکت بهعنوان متغیرهای کنترلی موردبررسی قرار گرفتند. در این تحقیق اطلاعات موردنیاز در دوره زمانی ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۷ بررسی شد. برای بررسی صحت فرضیههای تحقیق، از روش تلفیق دادههای زمانی و مقطعی استفادهشده است. نتایج بهدستآمده حاکی از آن است که متغیرهای چرخه عمر و اندازه شرکت عوامل تأثیرگذار در رابطه بین سودآوری و بازده میباشند و باعث افزایش ضریب تعیین تعدیلشده میشوند.
ﻋﺪﻳﻠﻲ (۱۳۸۸) رابطهی دستکاری فعالیتهای واﻗﻌﻲ و ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺣﻘﻮق ﺻﺎﺣﺒﺎن ﺳﻬﺎم را ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻛﺮد. ﻧﺘﺎﻳﺞ وی ﺣﺎﻛﻲ از آن اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻴﻦ ﻣﻌﻴﺎرﻫﺎی ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺳﻮد ﻣﺒﺘﻨﻲ ﺑﺮ فعالیتهای واقعی جریان ﻧﻘﺪی ﻏﻴﺮﻋﺎدی، ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻏﻴﺮﻋﺎدی و هزینههای اﺧﺘﻴﺎری ﻏﻴﺮﻋﺎدی و ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺣﻘﻮق ﺻﺎﺣﺒﺎن ﺳﻬﺎم راﺑﻄﻪ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ وﺟﻮد دارد.
کرمی و عمرانی (۱۳۸۸) در تحقیقی دیگر به بررسی تأثیر چرخه عمر شرکت و محافظهکاری بر ارزش شرکت پرداختند نتایج حاصل از این بررسی نشان میدهد که سرمایهگذاران اهمیت (وزن) بیشتری به خالص داراییهای عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی شرکتهای در مرحله رشد نسبت به شرکتهای در مراحل بلوغ و افول میدهند. همچنین نتایج نشان میدهد که در مراحل رشد و بلوغ، سرمایهگذاران اهمیت (وزن) بیشتری به خالص داراییهای عملیاتی و سود عملیاتی غیرعادی شرکتهای محافظهکار نسبت به شرکتهایی که از رویههای حسابداری متهورانه استفاده میکنند میدهند و در مرحله افول عکس این موضوع صادق است.
رسائیان و حسینی (۱۳۸۷) در این تحقیق نقش کیفیت اقلام تعهدی در تشریح و تحلیل هزینه سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و اوراق بهادار تهران بررسی شد. اقلام تعهدی به خاطر قابلیت دستکاری ممکن است که کیفیت سود را تحت تأثیر قرار دهند. انتظار میرفت که اقلام تعهدی با کیفیت بالا، باعث کاهش هزینه سرمایه شرکتها شده و عکسالعملهای بازار را در پی داشته باشد.
در فرضیه اول این تحقیق، نقش کیفیت اقلام تعهدی بر هزینه سرمایه شرکتها بررسی شده و نتایج نشاندهنده این است که نمیتوان پذیرفت که هزینه سرمایه شرکتها تحت تأثیر کیفیت اقلام تعهدی قرار میگیرد. بهعبارتدیگر فرض تساوی میانگین هزینه سرمایه پذیرفته میشود. این موضوع میتواند نشانهای از عدم عکسالعمل سرمایهگذاران و اعتباردهندگان مالی نسبت به کیفیت اقلام تعهدی، یا نشانهای از فرضیه مدیریت سود باشد، که آن نیز به نوبه خود میتواند ناشی از عدم شناخت سرمایهگذاران و سایر ذینفعان مرتبط با شرکت از معیاری بنام کیفیت اقلام تعهدی و اجزای آن باشد که نشان میدهد ذینفعان شرکتها در ایران، هنوز از قابلیت هاو نکات مثبت موجود در حسابداری تعهدی و همچنین اقلام تعهدی، که توسط هیئت استانداردهای حسابداری مالی نیز تأکید شده است، آگاهی ندارند. بر این اساس، نتایج این تحقیق مغایر با آن دسته از تحقیقات خارجی میباشد که به این نتیجه رسیدهاند که اقلام تعهدی نقش مهم و معنیداری در توصیف و تبیین هزینه سرمایه و بازده سهامدارند، که این موضوع مبین این است که بازار سرمایه در ایران، از کارایی لازم برخوردار نمیباشد.
با بررسی فرضیه دوم ملاحظه میشود که اجزای تشکیلدهنده کیفیت اقلام تعهدی اعم از اقلام تعهدی غیر اختیاری (ذاتی) یا اختیاری نیز، تأثیر معنیداری بر هزینه سرمایه شرکتهای موردبررسی ندارند. همچنین نمیتوان پذیرفت که اقلام تعهدی غیر اختیاری بیش از اقلام تعهدی اختیاری بر هزینه سرمایه تأثیر دارند، با توجه به فرضیه اصلی مشخص شد که، هزینه سرمایه شرکتها تحت تأثیر کیفیت اقلام تعهدی قرار نمیگیرد.
کردستانی و ضیاءالدین مجدی (۱۳۸۶) بررسی رابطه بین ویژگیهای کیفی سود و هزینه سرمایه سهام عادی. در این تحقیق رابطه بین پنج ویژگی کیفی سود شامل پایداری سود، قابلیت پیشبینی سود، مربوط بودن سود به ارزش سهام، بهموقع بودن و محافظهکارانه بودن سود با هزینه سرمایه سهام عادی موردبررسی قرارگرفته است. نتایج تحقیق وجود رابطه معکوس بین ویژگیهای کیفی سود شامل پایداری سود، قابلیت پیشبینی سود، مربوط بودن سود به ارزش سهام، بهموقع بودن سود و هزینه سرمایه سهام عادی را تائید میکند که این رابطه ازنظر آماری معنیدار است؛ اما بین محافظهکارانه بودن سود و هزینه سرمایه سهام عادی رابطه معنیداری مشاهده نشده است.
سلیمی (۱۳۸۶) در این مقاله، موضوعهای نظری و تجربی مرتبط با تخمین میانگین موزون هزینه سرمایه شرکت مرور میگردد و سپس چندین روش برای تخمین میانگین موزون هزینه سرمایه دو شرکت بزرگ یعنی جنرال الکتریک و مایکروسافت بررسی و استفاده گردیده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که وقتی تخمینهای مختلف میانگین موزون هزینه سرمایه منجر به علائم متفاوت بااهمیتی از مدل ارزشیابی میشود، مشکل بغرنجی پیش میآید. در این حالت افشای حساسیت مدل ارزشیابی در مورد انتخاب روش میانگین موزون هزینه سرمایه ممکن است مناسب باشد. برای مثال وقتیکه تخمینهای مدل ارزشیابی نسبت به انتخاب میانگین موزون هزینه سرمایه شدیداً حساس هستند، تحلیلگر میتواند، تخمینهای ارزشیابی حداقل و حداکثر را گزارش کند تا به درجه اهمیت حساسیت اشاره شود.
دهدار (۱۳۸۶) به بررسی تأثیر چرخه عمر بر توان توضیحی افزاینده اجزای سود و جریانهای نقدی پرداخت. یافتههای وی نشان میدهد که در مراحل رشد و بلوغ الگوهای ارزشگذاری مبتنی بر سود و اقلام تعهدی در قیاس با الگوهای مبتنی بر جریانهای نقدی عملیاتی، سرمایهگذاری و تأمین مالی، حاوی توان توضیحی افزاینده بیشتر هستند و در مرحله افول، عکس این موضوع صادق است.
کرمی و عمرانی در تحقیقی به بررسی تأثیر چرخه عمر بر میزان مربوط بودن معیارهای ریسک و عملکرد پرداختند نتایج این تحقیق نشان میدهد که میزان مربوط بودن معیارهای ریسک و عملکرد ونیز توان توضیحی افزاینده معیارهای ریسک در مراحل مختلف چرخه عمر (رشد، بلوغ و افول) تفاوت معناداری با یکدیگر دارند (کرمی و عمرانی،۱۳۸۸).
نوروش و مجیدی (۱۳۸۳) در این تحقیق در پاسخ به این سؤال که آیا کیفیت سود با هزینه سرمایه شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری دارد یا خیر، ابتدا آزمون فرض آماری F برای تأیید وجود رابطه خطی بین کیفیت سود و هزینه سرمایه استفادهشده است و سپس جهت تعیین نوع رابطه کیفیت سود و هزینه سرمایه از مدل رگرسیون یک متغیره استفادهشده است.
بررسیهای انجامشده در این تحقیق از بعد شاخصهای مرکزی آماری نشان میدهد که دادهها در دوره زمانی تحقیق نسبت به نمودار نرمال کشیدگی کمتری دارند، با بهره گرفتن از آزمون F فرضیه تحقیق در هر یک از سالهای ۷۸،۸۰،۸۱،۸۲ و دوره زمانی پنجساله تأیید گردیده و تنها در سال ۱۳۷۹ فرضیه تحقیق رد گردیده است. در آزمون نهایی با توجه به نتایج بهدستآمده از حل معادلات رگرسیون برای هر یک از سالهای ۷۸ الی ۸۲ و دوره زمانی پنجساله مشخص گردید که کیفیت سود و هزینه سرمایه دارای رابطه عکس میباشند.
عثمانی (۱۳۸۱) در این پژوهش برای محاسبه هزینه سرمایه سهام عادی پنج الگو به شرح زیر شناساییشده است:
-
- نرخ بازده متوسط تحققیافته ۲ ) نرخ بازده متوسط تحققیافته تعدیلشده ۳) قیمتگذاری داراییهای سرمایهای ۴) ارزیابی حسابداری ۵) رشد سود تقسیمی
-
- در این پژوهش، در آغاز، هزینه سرمایه شرکتهای نمونه بر اساس هر یک از الگوهای بالا محاسبه گردیده سپس اعتبار هریک از آنها مورد آزمون قرارگرفته است که در نهایت به این نتیجه رسیدهاند که اعتبار الگوی ارزیابی بر مبنای ارقام حسابداری بیشتر از سایر الگوهاست.
-
- برای تعیین برخی از عوامل مؤثر بر هزینه سرمایه چهار متغیر بهعنوان عوامل مؤثر بر هزینه سرمایه شناساییشدهاند که عبارتاند از: ۱) اندازه بدهیها ۲) اندازه داراییها ۳) نوع صنعت ۴) اندازه شرکت
نصیرپور (۱۳۷۹)، در پایاننامه خود با عنوان بررسی تأثیر اندازه شرکت بر هزینه سرمایه در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران، با بهره گرفتن از دو روش آمار توصیفی و استنباطی تأثیر اندازه شرکت را بر هزینه سرمایه در شرکتهای بورس موردبررسی قرارداد. یافتههای تحقیق نشان داد که هیچ رابطه معنیداری بین اندازه شرکت و هزینه سرمایه آن در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران وجود ندارد.
محسنی دمنه (۱۳۷۷) تصمیمگیری در مورد ساختار سرمایه به معنی نحوه تأمین مالی شرکت، همچون سایر تصمیمات مدیران مالی بر روی ارزش شرکت تأثیر میگذارد. ارزش شرکت، مانند هر دارایی سرمایهای، برابر ارزش فعلی بازدهیهای آتی آن بر اساس یک نرخ تنزیل معین است. این نرخ تنزیل برای به دست آوردن ارزش شرکت، همان هزینه سرمایه است. مدیران بهعنوان نمایندگان صاحبان سهام میبایست تلاش نمایند، ساختار سرمایه شرکت را بهگونهای تنظیم نمایند که هزینه سرمایه شرکت حداقل و در نتیجه ارزش شرکت و ثروت سهامداران حداکثر گردد. وجود تشکیلدهنده ساختار سرمایه دو گونهاند. دسته اول بر جریانات نقدی حاصل از شرکت، ادعایی ثابت داشته و بدهیها نامیده میشوند. دسته دوم، باقیمانده این جریانات را نصیب میبرند که حقوق مالکانه نام دارند. هزینه سرمایه، میانگین وزنی هزینه این دو دسته از وجود است. وجود دسته اول به دلیل تأمین یک بازدهی ثابت برای طلبکاران، ارزانتر از وجوه دسته دوم هستند، لکن هر چه بدهی شرکت بیشتر شود ریسک ورشکستگی آن افزایش مییابد و سهامداران که تأمینکننده وجود دسته دوم میباشند و در صورت ورشکستگی، تحملکننده هزینههای آن هستند، بازدهی بیشتری طلب میکنند. ازلحاظ تئوریک اثبات میشود که در صورت عدم وجود مالیات، هزینههای ورشکستگی، هزینههای نمایندگی و سایر ناکارآمدیها افزایش هزینه تأمین سرمایه از سهامداران، کاملاً مزیت استفاده از وجوه ارزانتر ناشی از بدهی از خنثی نموده و اثری بر هزینه سرمایه شرکت نمیگذارد. ناکارآمدیهای پیشگفته باعث میشود که در اثر افزایش میزان بدهی، ابتدا هزینه سرمایه کاهش و سپس افزایش یابد. بدین ترتیب میتوان ساختار سرمایه شرکت را طوری تشکیل داد که هزینه سرمایه، حداقل و یا ارزش شرکت، حداکثر گردد. هدف این پایاننامه آن است که ارتباط هزینه سرمایه و بازدهی مورد توقع سهامداران را با میزان بدهی شرکتهای پذیرفتهشده در بهابازار تهران تبیین نماید و بدین ترتیب رفتار سرمایهگذاران در این بازار را در پاسخگویی به افزایش میزان بدهی شرکتها پیشبینی کند و آنگاه برای حداکثر سازی ارزش شرکت که یکی از اهداف مدیران مالی شرکتهاست، توصیههایی ارائه نماید.
کمالآبادی (۱۳۷۶) با توجه به اینکه هزینه سرمایه یکی از فاکتورهای مهم در تصمیمات مدیریتی و مالی شرکتها میباشد و مدیران باید در هنگام سرمایهگذاری بر روی پروژه خاص کاملاً از نرخ بازدهی پروژه و نرخ بازدهی مورد انتظار سرمایهگذاران (هزینه سرمایه) آگاهی داشته باشد، یعنی باید بدانند منبع تأمین مالی که مورداستفاده قرار میدهند برای آنها با چه هزینهای تمام میشود. پس یکی از اهداف این تحقیق تعیین میانگین موزون هزینه سرمایه در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار میباشد و همچنین با توجه به اینکه تابهحال کار تحقیقی تحت این عنوان انجامنشده است از دیگر اهداف این تحقیق میباشد. لذا اهداف این تحقیق به شرح زیر خلاصه میگردد: ۱- بررسی روند هزینه سرمایه در رابطه با تغییرات ساختار سرمایه (نسبتدهی) در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین تعیین رابطه بین هزینه سرمایه و ساختار سرمایه در این شرکتها. ۲ - اندازهگیری هزینه سرمایه (میانگین موزون هزینه سرمایه) در شرکتهای پذیرفتهشده در بورس که میتواند برای مدیران و سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری در شرکت یا صنعت خاصی را دارند مفید باشد. ۳ - بررسی تغییرات ریسک تجاری و سود خالص در رابطه با تغییرات نسبت بدهی که هدف این قسمت بررسی واکنش ریسک تجاری و سود خالص در رابطه با تغییرات نسبت بدهی میباشد.
جمعبندی پیشینه تحقیق
در این قسمت پیشینه مربوط به تحقیقات مرتبط و مشابه بهصورت جدول شماره ۲-۵ خلاصه گردیده و طی آن به ازای این تحقیقات محققین، متغیرها، مدل و نتایج آنها مطرحشده است.
جدول (۲-۵): خلاصه تحقیقات صورت گرفته در زمینه تحقیق حاضر
تاریخ | محقق | متغیرها | مدل | نتایج |
۲۰۱۵ |
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-22] [ 10:47:00 ق.ظ ]
|