دانلود پایان نامه در رابطه با پایان نامه جدید اصلاح شده- فایل ۲۰ |
۴-۲-۱- جیوه
نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اختلاف معنی داری بین میزان جیوه موجود در گیاه تحت تأثیر سطوح مختلف جیوه با شاهد وجود دارد. اما بین گیاهان تیمار شده با جیوه Mμ ۵۰ و Mμ ۱۰۰ اختلاف معنی داری وجود ندارد. بیشترین میزان تجمع جیوه در گیاه مربوط به گیاهان تیمار شده با جیوه Mμ ۱۰۰ بود (شکل ۴-۷) که میتواند حاکی از تمایل زیاد گیاه به جذب این فلز میباشد.
شکل ۴-۷- مقایسه میزان جیوه تجمع یافته در اندام هوایی گیاه با شاهد.
۴-۲-۲- سرب
نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اختلاف معنی داری بین میزان سرب موجود در گیاه در حالت تیمار با سطوح مختلف سرب در مقایسه با شاهد وجود داشت. ولی اختلاف معنی داری بین سطح Mμ ۵۰ و Mμ ۱۰۰ سرب وجود نداشت (شکل۴-۸). چنین نتایجی در مورد گیاهان دیگر نیز مشاهده شده است. برای مثال مشخص شده است که میزان سرب در ریشه گیاه یونجه تحت تیمار با فلز سرب افزایش یافته و این افزایش تجمع رابطه مستقیمی با غلظت آن در محیط رشد داشته است (Merry et al., 1986). از لحاظ بافت شناسی سرب اغلب در لایه آندودرم و در بافت های چوبی شده مشاهده میشود. آندودرم به عنوان یک سد سلولی در برابر حرکت سرب از ریشه به اندامهای هوایی محسوب میشود و تجمع بیشتر سرب در ریشهها نسبت به اندامهای هوایی به این علت است. الگوی توزیع سرب در ریشهها وابسته به غلظت سرب می باشد، در غلظتهای پایین سرب اغلب در آپوپلاست جریان دارد، در حالی که در غلظتهای بالا عملکرد حفاظتی غشای پلاسمایی آسیب دیده و مقادیر زیاد سرب وارد سلول میشود (Sharma et al., 2005).
شکل ۴-۸- مقایسه میزان سرب تجمع یافته در اندام هوایی گیاه با شاهد.
۴-۲-۳- نقره
نتایج مقایسه میانگین نشان داد که از لحاظ میزان تجمع نقره در اندام هوایی اختلاف معنی داری بین سطوح مختلف تیمار نقره و شاهد وجود داشت همچنین بین دو سطح نیز اختلاف معنیداری وجود دارد که میتواند نشان دهنده این موضوع باشد که A. littoralis یک انباشتگر برای نقره است (۴-۹). این نتایج با نتایج سایر محققین روی سایر گیاهان همخوانی دارد. طی تحقیقی که روی Potamogeton crispus L. انجام شده است مشخص شده که تجمع نقره در گیاه با افزایش غلظت نقره افزایش مییابد (Xu et al., 2010).
شکل ۴-۹- مقایسه میزان نقره تجمع یافته در اندام هوایی گیاه با شاهد.
۴-۳- کمیت و کیفیت دیانا استخراج شده
جهت بررسی کمی و کیفی دیانای ژنومی استخراج شده از برگ گیاه A. littoralis، میزان µl 3 از آن روی ژل آگارز ۱% الکتروفورز شد. نتایج نشان دادند که دیانا به خوبی استخراج شده است و دیانای استخراج شده خرد نشده است (شکل ۴-۱۰).
شکل ۴-۱۰- ١) دیانا استخراج شده از برگ گیاه A. littoralis با بهره گرفتن از روش CTAB ٢) نشانگر اندازه
۴-۴- استخراج RNA از برگ گیاه A. littoralis
استخراج RNA از بافت برگ انجام شد. به میزان ۴ از RNA استخراج شده روی ژل آگارز ۱% الکتروفورز شد (شکل ۴-۱۱). باندهایS rRNA 18 و S rRNA28 به وضوح روی ژل مشاهده شدند. باندS rRNA28 تقریبا دو برابر باندS rRNA 18 بود که نشان از کیفیت خوب RNA داشت.
شکل ۴-۱۱- استخراج آرانا از برگ A. littoralis. 1، ۲ و ۳) سه نمونه استخراج RNA از گیاه A. littoralis.
۴-۵ - واکنش زنجیرهای پلیمراز PCR [۲۷]
پس از استخراج آرانا از نمونههایی که کیفیت مناسب داشتند cDNAs تهیه شد. برای بررسی کیفیت cDNAs تهیه شده با بهره گرفتن از آغازگرهای اختصاصی برای ژنAlHa1 که یک ژن رمز کننده H+-ATPaseغشای پلاسمایی و ژن رمز کننده Actin با بهره گرفتن از cDNAs تهیه شده به عنوان رشته الگو طی واکنش پیسیآر دو قطعه تکثیر شد (شکل ۴-۱۲) اندازه قطعات تکثیر شده مطابق با اندازه مورد انتظار بود. این نتایج نشان دادند که cDNAs تهیه شده از کیفیت خوبی برخوردار است و مناسب برای بررسی الگوی بیان ژن میباشد.
۱۸۷ bp
۲۵۹ bp
شکل ۴-۱۲- قطعات تکثیر شده ازcDNAs تهیه شده با بهره گرفتن از آغازگرهای اختصاصی برای ۱) ژنهای
رمز کننده Alha1، ۲) اکتین و ۳) نشانگر اندازه bp100 .
۴-۶- بررسی بیان ژن Alha1 تحت تنش فلزات سنگین و شوری به روش نیمه کمی
اندازهگیری کمی بیان ژ نهای اختصاصی ابزار بسیار مهمی برای درک مکانیسمهای مولکولی و تاثیر عوامل گوناگون بر عملکرد سلول میباشد. سه روش برای اندازه گیری مقدار بیان ژن بر پایه PCR وجود دارد. یکی از این روشها، تکنیک PCR نیمه کمی[۲۸] است. این روش هم برای ژن کنترل و هم ژن هدف انجام میشود. روشهای دیگر شامل PCR رقابتی[۲۹] و PCR Real-Time میباشد.
بر همین اساس تغییرات بیان ژن Alha1 در زمانهای مختلف تحت تنش شوری و فلزات سنگین بررسی شد.
نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تیمارهای سرب و نقره بر میزان بیان ژن Alha1 به طور معنیداری اثر گذاشته است (جدول ۴-۵).
جدول۴-۵- نتایج تجزیه واریانس میزان بیان ژن تحت تنش فلزات سنگین.
نقره | سرب | درجه آزادی | منابع تغییر |
۰/۸۹۴** | ۰/۰۶۸۷** | ۶ | تیمار |
۰/۰۱۴۲ | ۰/۰۰۵۳ | ۷ | خطا |
** معنی دار در سطح احتمال ۱ درصد.
۴-۶-۱- بررسی اثر سطوح مختلف سرب در زمانهای مختلف پس از اعمال تیمار بر بیان ژن Alha1
نتایج مقایسه میانگین نشان داد که اختلاف معی داری بین میزان بیان ژن تحت تأثیر سرب در سطوح Mµ ۵۰ و Mµ ۱۰۰ با شاهد وجود دارد به طوری که بیشترین میزان بیان ژن مربوط به سطح Mµ ۵۰ و زمان ۷۲ ساعت ( ۳۸/۱ برابر شاهد) و کمترین آن مربوط به سطح Mµ ۱۰۰ در زمان ۷۲ ساعت (۲۷/۰ برابر شاهد) پس از اعمال تیمار بود. همچنین مشاهده شد که از نظر آماری در سطح Mµ ۵۰ بین زمانهای مختلف در سطح ۵% اختلاف معنی داری وجود دارد در حالی که در سطح Mµ ۱۰۰ بین زمانهای مختلف تفاوتی وجود ندارد (شکل ۴-۱۳و ۴-۱۴). تای لی یو و همکاران در سال ۲۰۰۹ نشان دادند که میزان بیان ژنهای HOG1 و MLP28 در بذر آرابیدوپسیس پس از اعمال تیمار Mµ ۱۰ سرب در زمان ۳ ساعت پس از اعمال تیمار افزایش و در زمان ۲۴ ساعت به حداکثر میزان خود رسید. همچنین مشاهده کردند که میزان بیان این دو ژن پس از اعمال تیمار سرب Mµ ۱۰۰ در دو زمان ۳ و ۲۴ ساعت تفاوت چندانی با هم نداشت و نسبت به سطح Mµ ۱۰ میزان آن کاهش یافت (Tie Liu et al., 2009). همچنین در تحقیقی دیگر که روی گیاه Bruguiera gymnorrhiza انجام شد مشاهده شد که میزان بیان ژن BgMT2 در برگ گیاه در غلظتهای Mµ ۵، Mµ ۲۵ و Mµ ۵۰ در زمان ۳ روز پس از اعمال تنش افزایش یافت و در غلظت Mµ ۱۰۰ کاهش یافت. همچنین در غلظت Mµ ۵ در زمان ۷ روز پس از اعمال تنش افزایش و غلظت های دیگر کاهش یافت (Huang and Wang., 2009).
شکل ۴-۱۳- بررسی بیان ژن Alha1 تحت تاثیر سرب به روش نیمه کمی. L) نشانگر اندازه bp100، C) شاهد، ۶/۱ ، ۴۸/۱، ۷۲/۱) به ترتیب نمونه برداری در ۶، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از اعمال تیمار mm 50 سرب میباشد. ۶/۲، ۴۸/۲ و ۷۲/۲) به ترتیب نمونه برداری در ۶، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از اعمال تیمار mm 100 سرب میباشد.
شکل-۴-۱۴- بررسی تغییرات بیان ژن Alha1 در مقابل سطوح مختلف سرب در زمانهای مختلف.
۴-۶-۲- بررسی اثر سطوح مختلف نقره در زمانهای مختلف پس از اعمال تیمار بر بیان ژن Alha1
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-08-22] [ 01:41:00 ب.ظ ]
|